En husmår er ikke en sød lille gæst, som du bare kan lade bo på dit loft. Den gør stor skade, når den flytter ind på loftet – og så har den også en tendens til at larme meget, især imens husets beboere sover. Det er derfor meget vigtigt at du gør noget ved det, når du først har opdaget, at du har besøg af mår på loftet. Vi har her samlet vores bedste råd til, hvordan du kan slippe af med de ubudne gæster.

Larm i dagtimerne

Måren er nataktiv, og det betyder, at den sover om dagen, hvor der normalt er ro og fred i huset, fordi husets beboere er i skole og på arbejde. Lad dog ikke måren få lov til at sove i fred og ro. Vi anbefaler, at du stresser måren ved at tænde radioen og lyset på loftet, når du er væk i dagtimerne, så måren ikke får ro og fred til at sove og tanke energi til nattens sjov og ballade. Det kan sende måren på flugt.

Prøv fælder

Det er også en mulighed at fange måren i en mårfælde. Den bedste lokkemad til mår er hønseæg med et hul i. Placér gerne lokkemaden i fælden og lidt rundt omkring, så måren finder frem til fælden. Når du først har fanget en mår, skal du køre meget langt væk, inden du sætter den fri – ellers finder den bare tilbage til dit hus og sin rede.

Brug stærkt lugtende stoffer

Naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie er alle sammen lugte, som måren ikke bryder sig om. Du kan derfor prøve at efterlade disse stoffer de steder, hvor måren kommer og så tæt på reden som overhovedet muligt. Det kan overbevise den om, at den skal finde et andet sted. Desværre skal du også selv leve med lugten i perioden.

Brug et ultralydsapparat

Hvis du gerne vil have en nem, hurtig og effektiv løsning, bør du gå efter et ultralydsapparat som f.eks. Gnaversirenen. Den udsender en højfrekvent lyd, som måren slet ikke kan udstå og dermed sender den på flugt langt væk fra dit loft – og den kommer heller ikke tilbage, så længe du stadig har Gnaversirenen tændt. Det er generelt en god løsning, da du ikke selv kan høre lydene, og det kan din kat eller hund heller ikke.