I Danmark værner vi generelt meget om vores privatliv, og det gør, at vi godt kan lide at grænse vores haver af med hække. I mange boligforeninger er det også ligefrem et krav med et ”levende hegn”. Der er derfor mange, både husejere og lejere, der skal bøvle med hækklipningen. I denne artikel gennemgår vi derfor de oftest stillede spørgsmål om hækklipning.

Hvornår skal hækken klippes?

Vi har ikke alle samme hæk, så derfor skal vi heller ikke alle klippe hæk samtidig. De fleste skal dog klippe hæk 2 gange om året, første gang sidst på foråret og anden gang først på efteråret. Hvis hækkene skal beskæres kraftigt, så skal det ske i det tidlige forår. Det er dog vigtigt at nævne, at det langt fra gælder for alle, og du kan virkelig beskadige din hæk, hvis du behandler den forkert. Vi gennemgår derfor her de mest udbredte hækplanter.

Ligusterhæk

En ligusterhæk er en løvfældende hæk, der er grøn om sommeren og bar om vinteren. Det er den mest brugte hækplante i Danmark. Den kan trives i alle jordtyper og er hurtig- og tætvoksende. Ligusterhækken bør klippes to gange årligt, nemlig i juni måned og igen i august. Kraftig beskæring skal ske i perioden fra marts til maj måned.

Bøgehæk

En bøgehæk er en løvfældende hæk, der står med mørkegrønne blade om sommeren, orange nuancer om efteråret og bar om vinteren. Den er nem at holde, da den kun skal klippes én til to gange om året. Den kan klippes hen over hele sommeren, men kraftig beskæring skal ske i det tidligste forår fra januar til april.

Buksbom hæk

Buksbom er en stedsegrøn hæk, som holder sig smuk året rundt. Den er let at forme, f.eks. til en figur eller blot så den står helt lige med skarpe kanter. En buksbom hæk skal klippes mindst 2 gange om året for at holde sin form og tæthed, én gang i foråret og én gang om efteråret, dog ikke senere end september, da den vokser meget langsomt og er længe om at komme sig efter en klipning.

Kristtorn hæk

Kristtorn er en stedsegrøn hæk, der får røde bær om vinteren. Det er en semi-langsomt voksende plante, som er utrolig let at holde. Den kræver nemlig ikke beskæring særlig ofte. Det er faktisk nok at trimme den én gang om året, gerne hen over sommeren. Den er længe om at komme sig efter vinteren, så den må ikke beskæres for tidligt. Hvis hækken skal beskæres kraftigt, så skal det være i juni eller juli måned.

Hvilke redskaber har man brug for?

Det kræver faktisk en del redskaber, hvis du skal slippe godt fra hækklipningen. Du skal bruge en hækklipper, en løvrive, en trillebør eller haveaffaldssække – og så er det også en god idé at have stænger og støttesnor til højde- og breddemarkeringer, praktisk tøj med lange ærmer og ben samt sikkerhedsbriller.

Hvordan klipper man hækken?

Det er ikke bare at finde hækklipperen og gå i gang. Der er nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Hækken bør klippes, så den er bredest forneden, så sollyset lettere kan trænge helt ned til bunden af hækken, så den bliver ved med at være tæt forneden. En god bredde er 40-50 cm i toppen og 60-70 cm ved jorden. Hvis hækken er for bred foroven, kan du risikere at hækken vælter eller knækker, når der falder en masse tung sne på den.
  • Sørg for at klippe så meget af hækken, at den ikke bliver bredere og bredere for hvert år, der går. Den ser måske lidt skallet ud, når du er færdig, men den bliver hurtig grøn igen.
  • Brug gerne en snor i den rette højde, som du kan klippe efter, så du får en lige hæk – ellers kan det være svært at klippe den i samme højde hele vejen hen.

Hvor høj må hækken være?

Når det kommer til højden, så er der regler for, hvor høj en hæk må være, både hvis den står i ske eller hvis den stor længere væk:

  • En hæk i skel mellem to naboer må som udgangspunkt have den højde, som naboerne kan blive enige om, ellers vil det være mellem 1,8 og 2 meter.
  • Vokser hækken inde på din egen grund, men nærmere end 1,75 meter fra skellet til din nabo, må hækken højst være 2 meter plus afstanden til skellet, dvs. hækken må være 3 meter høj, hvis den vokser 1 meter fra skellet.
  • Hvis hækken er placeret mere end 1,75 meter fra skellet, må hækken være så høj og se ud, som du bestemmer.
  • Vender hækken mod offentlig sti eller vej, er der ingen fast grænse for, hvor høj hækken må være. Den skal dog holdes inde på egen grund og se pæn og ordentlig ud.

Det er altså ikke helt ligetil at gå i gang med hækklipningen. Mange vælger derfor at outsource denne opgave til professionelle, der ved, hvad de laver. Vi kan f.eks. anbefale Anlægsgartner Brian Stølegaard, som tilbyder hækklipning i Kolding og omegn.